Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΚΡΕΒΒΑΤΙΑΝΟΙ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ




      Γεννήθηκε στον Κρεββατά το 1821. Ήταν οπλαρχηγός της περιοχής ην επανάσταση του 1866 εκλέχθηκε αρχηγός της Επαρχίας με την ιδιότητα αυτή μετείχε ολόψυχα στον αγώνα κατά των εχθρών. 
      Το 1867, όταν ο Αρίφ πασάς , ξεκίνησε από τη Βιάννο, για να πάει στην Ιεράπετρα κι από εκεί στα Μεραμπελλιώτικα, προς βοήθεια του Ρεσίτ πασά, ο Μιχαλοδημητράκης τον περίμενε στα Βατοπήγαϊδα, όπου και τον καθυστέρησε. Στη συνέχεια τον παρενοχλούσε καθ' όλη τη δαδρομή του προς τα ανατολικά, δίνοντας χρόνο στους άλλους οπλαρχηγούς να οργανώσουν την αντίστασή τους.
       Γενικά έλαβε μέρος σε πολλές μάχες που έγιναν στην περιοχή του κατά τίς οποίες διακρίθηκε για τη γενναιότητα και την ανδρεία του. Πέθανε στο χωριό του , το 1867.
(Γιάννη Χρηστάκη ό.π.).  


          Γιος του Γεωργίου Μιχαλοδημητράκη πήρε μέρος στην επανάσταση του 1878 αλλά και στους μετέπειτα αγώνες κατά των Τούρκων μέχρι την απελευθέρωση της Κρήτης. Παρέμεινε στη συνέχεια στον Κρεββατά, παντρεύτηκε την κόρη του Καπετάν Γιαννίκου από τα Αμιρά και δημιούργησε οικογένεια με πολλά παιδιά. Η μεγαλύτερη κόρη του, Καλλιόπη, παντρεύτηκε με τον Ματθαίο Λουλάκη από τα Αμιρά, γιο του επίσης οπλαρχηγού Σταύρου Λουλάκη για να αποδοθεί στην ίδια η ονομασία της Καπετάνισσας. Το έλεγε και η ίδια όταν καβαλικεύοντας το κοκκινότριχο, δυνατό και γρήγορο μουλάρι της έλεγε: Εγώ μωρέ είμαι κόρη του καπετάν Μιχαλοδημήτρη. Το 1926, η πληροφορία ότι ο συγχωριανός τους Γεώργιος Αγαπάκης ( του Χαχαντή) είχε δημιουργήσει σχέσεις με μια από τις κόρες του Μιχαλοδημητράκη, θεωρήθηκε οικογενειακή προσβολή και ο αδελφός της Νίκος τον σκότωσε,
            Το γεγονός αυτό, που αποδοκιμάστηκε από τους κατοίκους του Κρεββατά και των γύρω χωριών και υποχρέωσε την οικογένεια του Μιχαλοδημητράκη να εγκαταλείψει το χωριό τους και να εγκατασταθεί στο χωριό Αγιά  Φωτιά.
ΠΗΓΗ: Άρθρο του Γεωργίου Χρηστάκη που δημοσιεύτηκε στις Βιαννίτικες Ρίζες έκδοση της Ι.Λ.Α.Ε.Β. το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου